• BIST 6.399,74
  • Altın 1648.649
  • Dolar 26.1473
  • Euro 29.1729
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 23 °C

Türk Telekom’dan yerli üretime destek

Türk Telekom’dan yerli üretime destek
Türk Telekom, XGS-PON teknolojisini açık kaynak kodlu platformda test etti

Türk Telekom, Türkiye’de yine bir ilke imza atarak, simetrik 10Gbps indirme ve yükleme hızları sağlayan yeni nesil XGS-PON teknolojisini, yerli üretime ivme kazandıracak ‘Açık kaynak kodlu’ erişim platformu üzerinde test etti. Buyeni teknoloji sayesinde, 10 GB’lık bir film yaklaşık 8 saniyede, 75 GB’lık bir dosya ise 1 dakika gibi kısa bir sürede indirilebilecek.
Yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi konusunda çalışmalarına son hız devam eden Türk Telekom, Türkiye’de ilk kez, simetrik 10 Gbps indirme (download) ve yükleme (upload) hızları sağlayan yeni nesil XGS-PON teknolojisini, açık kaynak kodlu erişim platformu üzerinde test etti.

Yönetiminde ülkemizden sadece Türk Telekom’un yer aldığı uluslararası bir organizasyon olan Open Networking Foundation (ONF) ile yapılan çalışmalar sonucunda Ankara’da Türk Telekom İnovasyon Merkezi’nde oluşturulan açık kaynak kodlu platform üzerinde denenen XGS-PON teknolojisi ile 10 Gbps’ye varan hızlara ulaşıldı.


Yüksek hızlı internetle, tüm cihazlardan 16K kalitesinde TV izleme deneyimi sağlanabilecek

Yeni nesil PON teknolojisi olan XGS-PON ile bir fiber kılından veri indirme ve yüklemede gigabitler seviyesinde hızlar sağlanırken, son kullanıcılar, 16K ve 360 derece video, akıllı ev uygulamaları, çevrimiçi oyun, artırılmış ve sanal gerçeklik, e-eğitim ve e-sağlık gibi uygulamalardan daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde yararlanabilecek. Bu teknoloji ile 10 GB’lık bir film yaklaşık 8 saniyede, 75 GB’lık bir dosya ise 1 dakika gibi kısa bir sürede indirilebilecek.


“Açık kaynak kodlu teknolojileri çalışmalarımıza dahil ederek, yerli üretim fırsatlarını zenginleştirip hızlandırmanın yanı sıra, yurt dışına da ihraç edebilme fırsatı sağlıyoruz”

Türkiye’nin dijitalleşmesi için çalışmalarını son hız sürdürdüklerini ifade eden Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç “Yeni nesil XGS-PON teknolojisini, açık kaynak kodlu erişim platformumuz üzerinde test ettik. Bugüne kadar dünyada sayılı operatörün gerçekleştirebildiği bu denemeyi, Türk Telekom olarak bir ilke imza atarak ülkemizde ilk kez hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Bu çalışmaların, gelecekte operatörlere müşterilerine sunacakları servisler için çeviklik ve çeşitlilik sağlayacağını vurgulayan Kıraç: “Açık ve standart ara yüzlerden oluşan yazılım tabanlı erişim platformları sayesinde geleneksel üreticilerin yanında küçük ama inovatif üreticilerin de eko sisteme dahil olmasını sağlıyoruz. Bu tedarikçiler arasına yerli üreticilerin de girebilmesi ve hatta geliştirecekleri ürünleri yurt dışına ihraç edebilmesi için bu çalışmayı, çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.

Kıraç, genişbant internet servislerinde kapasite, hız ve minimum gecikmenin önem kazandığı günümüzde, 5G ve fiber alanında geliştirdikleri ürün, teknoloji ve platformlar için son derece önemli olan fiber altyapılarının 2020 2. çeyrek itibariyle 314.000 km’ye ulaştığını ve 5G’ye en hazır operatör olduklarını vurguladı.


Dünyanın önde gelen operatörleri ve açık kaynak kodlu tedarikçilerin yer aldığı uluslararası organizasyonlarda aktif rol alan Türk Telekom ve gelecek nesil telekomünikasyon çözümleri sağlayıcısı şirketi Argela, buradaki çalışmalarından edindiği bilgi ve tecrübeler ile yerli ürün geliştirmeye çok önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda açık kaynak kodlu platformları da ekosisteme dahil eden Türk Telekom, yerli ve milli bir iletişim altyapısı için yerlilik fırsatını çok daha ileriye taşıyor.

Erişim şebekeleri için yapılan yatırımların büyüklüğü göz önüne alındığında, bu tip çalışmaların Türkiye’de yerli ekosisteminin gelişmesine ve dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2020 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.