• BIST 6.399,74
  • Altın 1648.649
  • Dolar 26.1473
  • Euro 29.1729
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 23 °C

Kocamehmetler’de Taş Ocağı İstemiyoruz

Kocamehmetler’de Taş Ocağı İstemiyoruz
‘‘Foça’da Taş Ocağı İstemiyoruz’’ sloganıyla Ocak ayında kurulan Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu tarafından basın açıklaması ve fotoğraf sergisi düzenlendi.

‘‘Foça’da Taş Ocağı İstemiyoruz’’ sloganıyla Ocak ayında kurulan Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu tarafından basın açıklaması ve fotoğraf sergisi düzenlendi.

On beş kareden oluşan fotoğraf sergisinde, geçmişte verilen ruhsatlar ile Foça’nın Kocamehmetler Mahallesinde halen faaliyette bulunan taş ocaklarının doğaya verdiği tahribatlar gösterildi.

Basın açıklamasına katılan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ‘‘Kocamehmetler’de yeni bir taş ocağı açılmasını asla istemiyoruz ve ÇED süreci iptal edilmelidir diyoruz. Bölgedeki madencilik faaliyetlerinin tamamen sonlandırılması için başlattığımız hukuksal süreci dikkatle takip ediyoruz.’’dedi.

Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanında, Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu üyesi gazeteci yazar Ramis Sağlam tarafından okunan basın açıklamasında;

‘‘Binlerce yıllık tarihi, binlerce endemik bitkisi ve tarih ve coğrafik güzellikleriyle, başka bir Foça yok! 2500 yıllık Pers Anıt Mezar Anıtı’nın yanı başına Taş Ocağı açmak isteyen zihniyetin gözü taşa doymak bilmiyor. Bu zihniyet Foça’nın Kocamehmetler Mahallesi’nde 24 hektarlık alanda yeni bir taş ocağı açmak istiyor. Hali hazırdaki taş ocaklarının çevreye, yaşam alanlarımıza verdiği tahribat ortadayken, yeni bir taş ocağının açılacak olmasını kabul etmiyoruz. 

Üçüncü taş ocağının açılmak istendiği Kocamehmetler Köyü, 2017 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Kentsel Sit alanı olarak ilan edildi. Kentsel sit alanları içinde korunması gerekli kültür varlığı niteliğindeki yapıların yanı sıra bunlarla bütünlük sağlayan geleneksel doku karakteri, silüet ve yoğunluğun korunması amacıyla tescilli olmasa dahi töresel nitelik taşıyan kentsel dokunun korunması esastır.   

Üçüncü taş ocağının açılmak istendiği Kocamehmetler Köyü, 2017 yılında Kültür Bakanlığı tarafından KENTSEL SİT alanı olarak ilan edildi. Kentsel sit alanları içinde korunması gerekli kültür varlığı niteliğindeki yapıların yanı sıra bunlarla bütünlük sağlayan geleneksel doku karakteri, silüet ve yoğunluğun korunması amacıyla tescilli olmasa dahi töresel nitelik taşıyan kentsel dokunun korunması esastır.   

Bu alandaki biyoçeşitliliğin, eko sistemin bir bütün olarak korunması çok önemlidir. Habitatın olumsuz etkilenmesi, ayrıca zincirleme bozulmalara yol açacağından ÇED süreci iptal edilmelidir. 

İtiraz ediyoruz;

Taş ocağı faaliyet alanı, Kocamehmetler Kentsel Sit Alanı içinde yer almakta ve tarım arazileri ve zeytinlik alanlarla çevrelidir. Ruhsat Alanı olarak gösterilen yerlerin yakınlarında tarımsal havzaların, endemik bitkilerin, zeytin ağaçlarının bulunması nedeniyle Maden (Dekoratif Taş) Ocağı” projesinin çevresel etmenlere ve insan sağlığına zarar verecek yapılaşmaların kurulmasına zemin hazırlaması sebebiyle itiraz ediyoruz.

Ve bir kere daha yüksek sesle haykırıyoruz;

Dünya Üzerinde Başka Bir Foça Yok!

İtiraz Ediyoruz ÇED Süreci Acilen İptal Edilsin!’’denildi.

www.yenivizyon.net
#Türkiye, #İstanbul, #Ankara, #Antalya #İzmir, #Aliağa, #Bergama, #Dikili, #Menemen, #Foça, #Bakırçay, #Kocaahmetler, #FatihGürbüz

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2020 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.