• BIST 6.399,74
  • Altın 1648.649
  • Dolar 26.1473
  • Euro 29.1729
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 23 °C

Karşıyaka'da Parkinson Hastaları Unutulmadı

Karşıyaka'da Parkinson Hastaları Unutulmadı
Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği ve Karşıyaka Belediyesi iş birliği ile Zübeyde Hanım Nikah Salonu'nda 11 Nisan Dünya Parkinson Farkındalık Günü kapsamında ‘Hayatın Ritmi Harekette’ konulu ‘Karşıyaka 2. Parkinson Sempozyumu’ düzenlendi.

Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği ve Karşıyaka Belediyesi iş birliği ile Zübeyde Hanım Nikah Salonu'nda 11 Nisan Dünya Parkinson Farkındalık Günü kapsamında ‘Hayatın Ritmi Harekette’ konulu ‘Karşıyaka 2. Parkinson Sempozyumu’ düzenlendi.

Sempozyuma Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Ceylan, Cumhuriyet Halk Partisi Karşıyaka Kadın Kolları Başkanı Fatma Cengiz, Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği üyeleri, akademisyenler, STK’lar, dernekler ve vatandaşlar katıldı.

Hasta odaklı bir anlayışla yerel yönetim iş birliğinde geçen sene ilki gerçekleştirilen sempozyumun ardından bu sene ikincisi gerçekleştirildi. Etkinlikte parkinson hastalığı tüm yönüyle ele alındı. Parkinson hastalarının ve yakınlarının da yer aldığı sempozyumda, hastalığın hayata olan etkileri anlatıldı. Sempozyumun sonunda ise katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.

 “BİRLİKTE YOL ALACAĞIZ”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Başkanı Gülnur Kelçe, sempozyumların önemine dikkat çekerek şunları ifade etti: “Bugün 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Farkındalık Günü. Tüm dünyada olduğu gibi biz de dernek olarak Nisan ayında Parkinson hastalığı ile ilgili farkındalığı arttırmak için bir takım etkinlikler düzenliyoruz. Karşıyaka Belediye’mizin iş birliği ile 2022 Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz Parkinsonlu Yaşam Sempozyumu’ndan bugüne kadar Karşıyaka’daki hasta ve yakınlarımıza ulaşabilmek için bir çalışma başlattık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Amacımız daha çok Parkinson hastasına ulaşıp onları da yaşamın içine katarak beraber, hep birlikte yol alabilmek. Karşıyaka Belediyesi’nin desteği ile sizler için gerçekleştirmeyi planladığımız birçok projemiz var. Parkinson hastalığı ile ilgili her konuda bilgilendirme toplantıları, hastalığı destekleyen sosyal aktiviteler planlarımız arasında yer almaktadır. Peki neden Karşıyaka? İzmir’deki Parkinson hastalarının yarısının 2017'de Karşıyaka bölgesinde yaşadığını İl Sağlık Müdürlüğü’nde yaptığımız bir çalışma sonucunda tespit ettik. Son yıllarda ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor bu hastalıkla ilgili. Bu konuda çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz; hastalığın hızını nasıl yavaşlatabiliriz, bu konuda neler yapabiliriz ile ilgili fikirler üretiyoruz. Bu konuda hep birlikte emek vermemiz gerektiğinin bilinciyle dernekte arkadaşlarımızla çalışıyoruz.”

 ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Ceylan, Karşıyaka Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları şu şekilde aktardı: “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus hızlı bir şekilde artmakta ve bununla birlikte hem Alzheimer hem de Parkinson hastalığında ciddi bir artış görülmektedir. Karşıyaka Belediyesi olarak ilk önce Alzheimer Derneği ile ortaklaşa planladığımız Alzheimer Merkezi’mizi açtık, burada hasta yakınlarına ve hastalara hizmet vermeye başladık. Geçen yıl Gülnur Hanımla bir araya gelmemizden sonra Parkinson hastalığı ile ilgili neler yapabilirizi konuşurken bir sempozyum yapmanın çok faydalı olacağı kanısına birlikte vardık ve geçen sene ilkini gerçekleştirdik. Bundan sonra da Parkinson hastalığının ve hasta yakınlarının bu süreci daha rahat geçirmeleri ile ilgili çalışmalarımız dernekle iş birliği içinde, hızlı bir şekilde devam edecektir.”

Sempozyumun ilk konuşmasını Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci yaptı, sunumunda Parkinson hastalığını ve tedavi sürecini anlattı. İkinci konuşmacı Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği gönüllüsü Psikoterapist Meltem Yamanyılmaz ise ‘Zihinden Bedene Hareket’ konusunu katılımcılara aktardı. Üçüncü konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Uzman Fizyoterapist Nuri Üçler Parkinson hastalığında hareketin önemini anlattı. Dördüncü konuşmacı olarak Uzm. Fizyoterapist Elif Sözer Zeren ‘Yüz Egzersizleri’nin önemi anlatarak katılımcılarla ‘yüz yogası’ gerçekleştirdi.

Öte yandan parkinson hastaları, Parkinson Farkındalık Haftası kapsamında Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde düzenlenen kurabiye atölyesi etkinliğine de katılarak lezzetli kurabiyeler yaptı.


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2020 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.